Filosofi

"En valack säger man till. En hingst ber man. Till ett sto får man skriva en ansökan i tre exemplar" K. Kyrklund

Haha om hon han rätt det vet jag inte riktigt, för Krysset är ju en valack och han är som ett riktigt surt gammalt sto. Flisan är också lite sur så.... ehh vi ska nog konstatera att jag får lite sura hästar med mycket hoppvilja :P

Felicia Traeholt


Tidsoptimist och ett dygn med 48 timmar.

Att hoppas att man hinner göra stallet på 1,5 timme med mockning, hö och kraftfoder, göra iordning hästen, rida och sadla av... det är optimistiskt. 30 minuter på hästryggen hann jag med. Jobbade med böja svänga, volter och s-serpentiner. Red sedan på volten och gjorde fattningar till galopp från trav. Hon känns lite stelare i sin vänstra sida så att jag reagerar på att det inte vart så förut, men jag känner att jag inte riktigt har tid att rida så mycket som hon behöver. Tur att hon ska vintervila snart, då slipper man den där hinna rida pressen en stund. För den blir nog inte mindre när jag ska hinna plugga också. Men det SKA gå. Jag ska hinna! Flisan är mitt andningsrum, istallet är jag inte mamma Suss utan kan vara bara Suss och inte tänka på blöjor och mat och vad vi ska laga till middag, tvätta kläder och dammsugare...


Planering och motivering

Nu har jag varit duktig och kontrollerat den preliminära tävlingsterminen för 2011. Det känns tufft att hålla igång Flisan, plugga heltid och ha ett barn. Men det SKA gå!

Tävlingstermin 2011 Felicia Traeholt

 

20 Februari (v. 7) Timrå Hästsportförening Lokal/Regional Hoppning

16, 17 April (v.15) Timrå Hästsportförening Lokal/Regional Hoppning

7, 8 Maj (v.18) Bräcke Ridklubb Lokal/Regional Hoppning

14, 15 Maj (v.19) Ridklubben Östjämten Lokal/Regional Hoppning

alt. 14 Maj (v.19) Östersund – Frösö Ridklub Lokal Hoppning

25 Maj (v.21) Alsenbygdens Kör- och Ridklubb Lokal Hoppning Kvällstävling

12 Juni (v.23) Gid - Hundsjö Ryttarförening Lokal Hoppning

22, 23, 24 Juli (v.29) Brunflo Ryttarsällskap Regional Hoppning

6, 7 Augusti (v.31) Östersund – Frösö Ridklubb Lokal/Regional Hoppning

13 Augusti (v.32) Strömsunds Ridklubb Lokal/Regional Dressyr

4 September (v.35) Alsenbygdens Kör- och Ridklubb Lokal/Regional Hoppning

17, 18 (v.37) September Åsarna Ridklubb Lokal Fälttävlan

6 November (v.44) Timrå Hästsportförening Regional Hoppning


Kan själv!

Dixie är min allra trognaste vän, som en skugga vart jag än är, sover i mitt knä på soffan och tittar på mig när jag sitter på toaletten. Hon vill va precis som sin matte, och ja? Visst lyckas hon bra!


Torsdagsmys och avundsjuka

Tjatar på lite till om hur jäääääävla kallt det är ute!  Var ute och red och lyckades stå ut i 40 minuter. Det var så kallt att benen domnade och om man travade och red lätt så var sadeln iskall varje gång man satte sig i den...
Vi skulle göra lite galoppjobb det vart två vändor och sammanlagt 2 km galopp. Vi tänkte ta fyra, men det var verkligen inte nog varmt för det.
Flisan var så pigg när hon värmde upp och travade igång gick på tvären och studsade. Det är nog skönt att hon var lite taggade så jag höll mig någorlunda varm :)

Idag har jag shoppat lite julprylar och gjort lite mysigt här hemma med. Det gör så mycket med ljus och adventsstakar. Vi har ju fått noja på att detta det ska bli jularnas jul då det är Vincents första jul, jag undrar jag om han ens minns den i framtiden... Vi får fota den ordentligt så kan han säga när han är 20 att mina barndoms jular de var fantastiska! Mamma hon bakade fina kakor pappa han högg gran och byggde snögubbar.

Sedan efter jag vart i stallet skulle jag handla lite tills vi skulle mysa ikväll... jag glömde handla bregott och kunde inte laga mackor. Efter att slagit mitt dumma huvud i diskbänken tills de var en röd bula i pannan, förbannat mig för att jag har ett kort minne och sedan fått ett ilsket utbrott och förvridit det i min hjärna att det var Anders fel att jag glömde det för jag skulle minnas snus till honom hoppade jag i duschen för att få nån värme i min stelfrusna kropp. När jag kommer ur duschen är jag ensam hemma, jag förutom en sovande Vincent och två katter. Snacka om dåligt samvete när jag insåg att han gått på affären och handlat! Fattar inte varför jag ska bli så himla arg?!
När han kom hem hade jag försökt fixa fint hemma med dåligt samvete vi chipsade lite och mös i soffan.



Jag saknar de gamla tiderna när vi hade både Krysset och Flisan, tränade ilag jag och Anders. Tävlade och var på kurser. Det gör ont att offra sin allra bästa vän, även om det är för vår son.

Min ängel, utan henne vore livet så trist!



Flisan 2008 maj
Alltså 2 månader efter hon anlänt till Strömsund

<3


Snålblåst och adventsstök

Förmiddagen ägnades åt att försöka städa köket, det tog timmar dammade här och dammade där. Städade ut ugnen efter en liten olycka med en potatisgratäng för x antal månader sedan... Äntligen vart ugnen ren och fin och det luktar inte brändunkengammal mat när man värmer upp ungen. Bytte gardiner i köket och stälde fram adventsstaken i fönstret.

Nu är det bara glögglukten som saknas i lägenheten.

Idag var det så fruktasvärt kallt ute så man frös igenom alla vinterkläder, termometern lurade en såklart för det blåste ordentligt kallt. Flisan och Krysset hade lekt skogshuggare och fällt en hel stor gammal gran i hagen. Undrar om jag har bävrar istället, för de smakar på stolparna med. Antar att de ska få dejta lite tjära stolparna.

Flisan fick bli longerad i dag då vi led av lite tidspress och det är lektioner till 21 ikväll så att rida efter dem är toksent, så vi passade på innan de började ridskolan. Flisan var pigg och tyckte att vi kunde göra galopprejsstartfattningar. Men på slutet av de 20 min hon fick springa i linan så jobbade hon lång och låg.

Ofta får vi ju höra att flisan är spänd och så i nacken då tänkte min sambo att kanske tränset "the difference" från dyon skulle kunna passa henne. Det ska ju ligga längre bak på halsen än vanliga träns som sitter alldeles bakom öronen. Det ska tydligen också ge ett jämnare stöd i munnen på hästen och därmed påverka att hästen inte lika gärna går bakom hand.
Sedan som parantes tycker jag att tränset är sjukt fult. Men om det skulle vara trivsamt till Flisan kanske man får se bortom det...

http://www.hippson.se/shop/hast/trans/difference-trans.htm





Flisan avancerar och Flisans matte får bättre självförtroende

Sedsan sist har vi hunnit med att tävla KlubbMästerskap i dressyr och ha en träningshelg för Kia Espmark. Dressyren gick förvånansvärt bra, i LB.3 så är det många långa travsträckor och det är väl där mina och Flisans problem ligger. Hon är ju en ganska spänd häst överlag och svår att få rund och avslappnad hon går gärna med nacken lite hög och spänd. I traven är hon otroligt svår att sitta ned på, jag har inte alls kommit på hur man gör än och det går korta bitar, jag har en liten fegisrem i sadeln som jag brukar hålla ytterhanden i så jag ska bli så stilla som möjligt i handen.

Så i KlubbMästerskaps klassen red vi på 55,455% ja man ska vara noga med decimalerna :) jag var väl inte jättenöjd. Kändes otroligt spänt och ofocuserat. Vi får värkligen jobba på traven i vinter för det finns ju gångarter att plocka av så det räcker och blir över.

Sedan startade jag i LA:3 som jag egentligen tänkte stryka mig ur, men tänkte wtf är vi anmälda så kör vi! Det är ju trots allt mest galopp i det programmet. Hon var mycket mer lättmanövererad i den klassen. Och i galoppen kan jag ju sitta mycket lättare på henne med. Det gick faktiskt helt okej. Hon gick på 58,065% (decimalerna viktiga igen...) Och även om vi hört att om man rider under 60% ska man då inte vara nöjd. Så är jag det faktiskt. Man måste ju börja någonstans och hon får superfina omdömen så jag tycker att det spelar ingen roll alls.

I helgen hade vi hoppträning på schemat, fredag kväll blev det mycket travhoppning och kort anridning, halter och lite lydnads volter. Avslutade med galoppbommar på marken. Det tycker flisan är toksvårt! Gud vad mycket enklare det blitt att rida Flisan i hoppningen. Vi har börjat få kläm på det här med att samarbeta nu.

Första passet på lördagen ägnades åt lite travhoppning som uppvärmning sedan de slingorna vi ridit i trav galopphoppades. Hon var så lugn och fin det var så himla kul att få åka lite häst och inte sitta på en häst som beter sig som man släppt lös 10 vilda vargar och bara vräker sig fram. Hoppade studs och sedan en trekombination med oxrar. Nu kunde man lugnt rama in och bara vänta på hindren. Jag fick inte in de halva galoppsprången och undertempot som vart mitt kännemärke ett bra tag. Det känns inte läskigt att rida längre.

Sista passet så hoppade vi banor, även om hon blir lite stark och på så känns det som att det är kontrollerbart. Hon rättar sig när det blir fel och vi har hittat det där gummibandet och kan reglera både fram och tillbaka.

Kia tyckte att gramanridningen och Thresas lektioner gjort skillnad på Flisan. Att hon blivit så mycket starkare, och det känns när man sitter på med. Att hon börjar hitta ramen. Synd att hon är så himlasvår att hålla i hull, man matar och matar och matar och ändå känns hon på snudden till tunn.
Nån som har tips på att få henne hålla hullet??

Nu sover Vincent och jag har ätit lite lunch. I eftermiddag ska vi ut och gå lite med vagnen i kylan. Sedan ska vi fixa Flisan funderar på att skritta ut men det är inte jätte mycket nöje när det är nästan -20 ute. Kanske jag skulle vara modig och ta en barbackatur. Det har vi aldrig gjort jag och Flisan. Kanske blitt gammal, Krysset red jag ju hur mycket som helst utan sadel.


Snöar på tvären och mjuk pepparkaka

Nu har hon vintern kommit på riktigt och helt och hållet till oss. Det snöar på längden bredden och tvären ute. Är lite mysigt att sitta inne och dricka the och äta mjuk pepparkaka som är kvar ända sedan Vincents dop, ibland är det värt att kolla runt lite i frysen :)

Ja, hur är det med flisan då? Jo bra tror jag. Hon har just fått börja lära in slutor i dressyr träningen och det gäller nog lika mycket som för mig att vi har tungan rätt i munnen när de börjar bli krångligt. Hoppningen har börjat lossna mer och mer, i helgen fick vi hjälp av Diddi som kom upp från enköping. Fick rida på i en mer hoppgalopp så det dundrade i ridhuset, jisses det känns gå tokfort. Tror att jag håller på att bli dressyr ryttare, med mina långa tyglar och lodräta sits. Måste skärpa till mig.

Idag ska eller borde jag tvätta och diska undan men det känns motigt som bara den, sedan så är det inte alltid sonen är med på att vi ska städa, som imorse så skulle jag bara koka lite the under tiden lyckas han välta ut katternas vatten, plaska i det, riva ut grejerna ur ett skåp och bajsa i byxan...


RSS 2.0