sju sorger

Sju sorger och åtta bedrövelser sen
så länge sen, så länge sen
Du kommer nog aldrig mer vara min vän
det var för länge sen
så länge sen, så länge sen




Kinge X.

Min första egna häst, eller jag och stora syster Malin delade honom det första året då vi hade honom som foderhäst.

Kinge X.
1993
e. Kinge Pegg - Sentan

Kom till oss hösten 1997, 4 år ung och nyss tagen från travbanan, en kallblodstravare med ett hjärta av guld. Först var tanken att vi skulle ha honom som foderhäst. Men våren 1998 så köpte vi honom. Han var inte egentligen den mest lämpade barnhästen, han hade hunnit kasta av mig när han skenade på en lägda så jag brutit handleden och sparka mig när jag skulle hämta honom i hagen så att jag fått en spricka i revbenet. Men ju mer jag lärde känna honom, ju mer kompisar blev vi. I början ville jag inget hellre än att bli av med honom, han var tuff i humöret och lite stor åt en 12 årig tjej. Men samtdigt så var han ju den häst jag fått, skulle jag gnälla skulle jag nog med all sannorlikhet bli utan för att jag vart otacksam...

Under åren har vi hunnit med att tävla i nästan alla grenar som finns, han har gått LA dressyr på över 60%, hopptävlat upp till 1.10 och blivit 3a i distriksmästerskapen i distansritt. Krysset är den mest allround häst man kan hitta, han lägger sitt hjärta i det han gör och männsikors trångsynthet för att han är en travhäst är mest löjlig. Hade han vart ett halvblod med den mentalitet han besitter hade han gått OS! 

Han har dessutom lärt upp min sambo från grunden och de hann tävla 1.00m hoppning, LB/LA dressyr och debutant fälttävlan. 

Han har förutom vunnit massor med rosetter i sina dagar hunnit med att vara allvarligt sjuk, han fick en tarmupphängning på mjälten. Som kunde ha vart slutet efter felbehandling utav distriksveterinären, så kom vår veterinär som vi brukar använda oss utav ut till oss. HOn skickade oss direkt ned till ultuna med honom, han fick åka 60 mil med dubbeldropp och smärtstillande. Om han la sig i transporten skulle vi använda bultpistolen min pappa fått med, som gammal slaktare visste han hur man gick till väga. Men till vår lättnad stod han till uppsala och där blev han kvar i över en vecka. Min fina häst överlevde, även om de var på håret. 
I efterhand tror jag min pappa hade mått så dåligt att behöva ta bort en vän sedan över tio år så jag vet inte ens om han hade klarat av det. 

Nu 19 år ung är Krysset lite gråhårig men pigg. Och bor i ett slags livstidsfoderavtal hos en tjej som har honom som läromästare och vän. Jag hoppas att vi får igen Krysset lagom tills vi bor på gård och han kan uppfostra vår framtida föl.
Denna häst är den häst som kommer finnas i mitt hjärta livet ut, han har gett mig allt.




13 juni

Jag drömmer så verkligt konstigt nu för tiden. Jag drömmer om stallEtt, stallet jag och Krysset tillbringade nästan 10 år i. Jag känner hur det luktade där inne och varje millimeter av stallet är så sjukt verklig i drömmen att jag blir nästan rädd. Jag vet snart inte om jag är där eller om jag inte vart det. Jag har i drömmen en småskalig kallblodstravar uppfödning. Kanske för att jag läst mycket på sistonde i travronden och på nätet om hur rasens betäckningssiffror sjunker. Det vore synd om omvärlden tappade intresset för en så fin ras. Och jämtland vore en perfekt plats för uppfödning av fint stammade kallblodstravare.

Men när jag ligger där och sover så i drömmen vet jag vilka boxar vi hyr ut, vilka vi har dessa underbara kallblodstravare i, vilka man har konvalecens hästar i och så vidare. Hur vi bygger till och gör om lite för bättre funktion och så vidare. Vad min hjärna måste sluta med är att fantisera ut en bra ide i strömsund. För jag vill ju inte  bo kvar här. Men jag vet att utan hästar som en del utav mitt liv kommer det inte att fungera. 
Hästarna är det som gör resten utav livet värt att leva.

12 juni

Idag är en sådan dag då man mest pysslar och påtar hemma, jag städar i gadreroberna. Ska slänga massor med kläder och skänka bort det som nån annan kanske vill använda. Lilla V kikar på Tarzan som är hans nya favorit film, eller Parzan som han valt att kalla filmen.
Vi ska sedan på eftermiddagen gå och hämta Flisans nya fleecetäcke. Väntar även på en klänning till mig som jag velat ha så himla länge. Skulle vara jobbigt om jag inte gillade den när jag får se den i verkligheten. 

Hur blir det med att komma i form då? Igår åt vi ju tårta och sånt men på sin födelsedag borde man få det. Men det är ju just det där som är mitt problem jag hittar alltid en anledning till varför jag får göra saker. 

Tävlar om skötselkitt

Jag är med och tävlar hoss ronda.blogg.se, tävlingen avslutas 30 juni.

11 juni -viktresan

Nu när jag inte har någon häst så blir det ju inte så mycket häst att tala om heller, så jag har funderat på att lägga in min gå ned i vikt resa på bloggen. Mitt mål är att gå ned i vikt och komma i bättre form innan Flisan kommer hem. Det handlar om ca 15 kg. Och med viktnedgången hoppas jag på att ett bättre självförtroende och självkänsla kommer. Har börjar försöka springa men får så himla ont på utsidan fotlederna och upp över vaden och tror att det beror på att jag går på utsidan av foten så belastas en muskel som går på utsidan av vaden väldigt mycket mer och den är ju ovan att jag vill göra sådanna här saker som att motionera.
För tillfället kan jag få vila x flera om jag bara promenerar men jag ska kunna börja springa för det är den roligaste formen av träning jag vet. Förut innan jag fick en knäskada pga yttre våld... ett stort halvblod sparkade mig på knät så jag fick låna ut Krysset för jag kunde inte ens rida då, så orkade jag springa en mil på ca 50 min det vore roligt att klara det igen. Det får bli målet för själva springandet.

9 juni

Nu har sommaren börjat, med den kommer jobb. Det ska bli roligt att jobba lite innan skolan börjar igen i september. Det är roligt att prova sina nya vetskaper på arbetet. Det känns som kursen om äldres hälsa öppnade upp mina ögon lite. Och med ny kunskap törs jag tycka och säga mer på jobbet med.
Det har nu gått ett halvår utan häst, det känns tomt, men jag vet ju att det inte är för alltid. Har shoppat lite till flisan med, har köpt ett dy'on schabrak som jag suktat länge efter, ett fleecertäcke i gröna rutor och ett snyggt träns från fagerdesign. Tror jag kommer behöva en hel sadelkammare här hemma innan hon kommer tillbaka.
Imorgon ska jag och A få lite egen tid vi ska in till Östersund och handla lite kläder och på Willys och handla käk. Det ska bli roligt att göra saker i sin egen fart, för de gör man inte med Vincent med på affärerna. Han har vart hemma i 2 veckor från dagis med vattkoppor och har nu frisknat till sig för nu är det full rulle, han har denna våren avverkat magsjuka, influensa, vattkoppor så vi har haft mycket sjukdagar, och samtidigt som vince var sjuk så smittade han oss med magsjuka och mig med influensa så jag fick öroninflammation och fick ära pencillin i nästan två veckor...
En fin bild på världens finaste Krysset tagen av nya matte Linnéa.

RSS 2.0